De meest gemaakte fouten bij het kiezen van ramen

OknoPlus

Bij het kiezen van ramen voor uw huis is het beter om de geldigheid van het gezegde “driemaal is scheepsrecht” niet te testen. Hier is het beter geen fouten te maken en al de eerste keer goed te kiezen. Mateusz Goldman van OknoPlus vertelt welke valkuilen van verkeerde beslissingen er op de loer liggen voor de “beginnende” klant en wat het gemakkelijkst is om een fout te maken zonder de hulp van een ervaren adviseur.

Ramen kopen is – ondanks de schijn – geen gemakkelijke aankoop. Als het alleen maar een kwestie was van kiezen wat je kunt zien, dus voornamelijk de vorm, grootte en kleur van het raam, zou de zaak eenvoudig zijn, maar deze drie kenmerken zijn slechts het topje van de ijsberg. Volgens onze waarnemingen vergeten de klanten vaak de verschillende opties en parameters van ramen of zijn zij niet eens op de hoogte van hun bestaan. Het komt ook voor dat zij een raam als een geheel behandelen, zonder zich voor te stellen dat de afzonderlijke onderdelen ervan kunnen worden aangepast aan de behoeften of specifieke omstandigheden.

Koop nooit ramen “als een set”

Verrassend veel mensen die voor het eerst ramen bestellen, zijn ervan overtuigd dat deze “in sets” worden gekocht of dat in elke raamopening dezelfde ramen worden geplaatst. Dit is een vergissing. U kunt natuurlijk voor het hele huis producten uit dezelfde lijn bestellen, maar dit is niet verplicht en is meestal ook suboptimaal.

Een goed voorbeeld hiervan zijn zelfs de eenvoudigste ramen voor kleine bijkeukens of veeleisende XXL-raamconstructies die een woonkamer met een terras verbinden. Terwijl in het eerste geval economische PVC-oplossingen met een passende inbraakbeveiliging en een bij de andere ramen passende kleur gewoonlijk voldoende zijn, kunnen voor terrasschuifdeuren en grote beglazing van het hoofdgebouw bijvoorbeeld een sterke aluminiumconstructie, innovatief beslag voor een gemakkelijke bediening van de ramen, emissiearm glas, zeer goede warmte-isolatieparameters enz. nodig zijn. Elk raam in huis heeft iets anders nodig en dit moet de leidraad zijn, niet “volledigheid”.

Stem het raam af op de kamer en de omgeving

Degenen die zich zelfs bewust zijn van het feit dat ramen moeten worden gekozen naar gelang van de ruimte (omdat in de keuken of de badkamer andere raameigenschappen nodig zijn, en in de kinderkamer weer andere), vergeten soms dat zij ook moeten worden gekozen naar gelang van de omgeving. Dit is een vergissing. Het raam bevindt zich op de grens tussen binnen en buiten – het moet worden aangepast aan wat er zich zowel binnen als rond het huis afspeelt. Een paar voorbeelden…

Bij het bestellen van een raam voor de keuken moet u letten op de ventilatiemogelijkheden die het product biedt, want dit is een ruimte waar een goede luchtcirculatie bijzonder belangrijk is, en niet iedereen herinnert zich dat. Dit is een vergissing. In dit verband adviseert OknoPlus producten die zijn voorzien van de Comfort-fitting met de mogelijkheid van spleetventilatie. Bij het kiezen van een raam voor de badkamer is het, naast de ventilatie, ook de moeite waard om aan de privacy te denken. Klanten denken na over ongemakkelijke oplossingen. Dit is een vergissing, aangezien het thans mogelijk is ramen te hebben met een elektrisch geregelde glasdoorzichtigheid. Bij de aanschaf van een raam voor een kinderkamer vergeet men vaak de basisbeginselen van veiligheid. Dit is een onvergeeflijke fout. U hebt onbreekbare ramen nodig die niet door de peuter kunnen worden geopend en die niet per ongeluk kunnen dichtslaan wanneer ze op een kier worden gelaten. OknoPlus beveelt ramen aan met SAFEkids gehard glas, het reeds genoemde Comfort beslag en een handgreep met sleutel.

In de tweede groep van “fouten” wordt bij de keuze van een raam geen rekening gehouden met de omgeving. Het is mogelijk dat u geen aandacht besteedt aan de geluidsdichtheid van de bestelde constructie als uw huis in het midden van nergens ligt en u alleen vogels hoort fluiten. In elk ander geval is het een vergissing. Waarom – als u kunt – niet zorgen voor zalige stilte thuis als u in een lawaaierige buurt woont. WindowPlus beveelt hier producten aan met SILENCEcity of SILENECEair glasruiten. Dit zijn de voorstellen die niet alleen de drukke straat achter het raam tot zwijgen kunnen brengen, maar ook de nabijgelegen luchthaven akoestisch kunnen opvangen.

Denk eraan dat niet alleen PVC ramen warm zijn

Het komt vaak voor dat klanten denken dat kunststof ramen warmer zijn dan metalen ramen. Dat is niet waar. Dus als iemand om warme en energiebesparende ramen geeft, hoeft hij zijn keuze niet te beperken tot kunststoffen. Dit is een vergissing. De isolatieparameters van aluminium ramen evenaren, en overtreffen soms zelfs, de “prestaties” van PVC.

Bijvoorbeeld… OknoPlus biedt het SwissForm Activ kunststof raam (6-kamerprofiel met drievoudige beglazing) met een warmtedoorgangscoëfficiënt van U = 0,7 W/m2K en het Reveal aluminium raam van U = 0,68 W/m2K. Beide producten zijn energie-efficiënt.

Geloof, grote ramen betekenen grote besparingen

Hoewel iedereen het grote formaat van de ramen mooi vindt, wil niet iedereen ervoor kiezen, onder andere uit angst voor het onaangename gevoel van kou binnen in de winter en groter warmteverlies of omgekeerd – uit angst voor overmatige oververhitting van de kamer in de zomer. Dit is opnieuw een vergissing. Of iemand nu een thermofoob is of juist het tegenovergestelde, door het juiste beglazingspakket voor een groot raam te kiezen, kan hij thuis gemakkelijk de gewenste omstandigheden bereiken – zonder af te zien van een modieuze, design-oplossing.

In een dergelijke situatie adviseert OknoPlus multifunctioneel verwarmingsglas in grote beglazingen in huis of ramen met selectief glas (Cool-Lite of SunCool), die het effect van oververhitting in de kamer wegnemen en energieverliezen op koude dagen verminderen. U hoeft zich niet te beperken in uw visies op ramen, want met grootformaat constructies kunt u tegenwoordig heel wat doen. Een groot glasoppervlak (vooral als het – momenteel het beste op de markt – Eclaz-glas is) betekent meer licht in huis en lagere elektriciteitsrekeningen. Het is ook gemakkelijker zonne-energie te verkrijgen en te besparen op verwarming – vooral als dergelijke beglazing aan de zuid- of zuidwestzijde is geplaatst.

Leer niet van uw fouten – ze zijn het niet waard om gemaakt te worden

Het is beter om meteen professioneel advies in te winnen. Niet iedereen hoeft alles te weten en op de hoogte te zijn van het laatste nieuws uit de sector of van innovaties die op de markt beschikbaar zijn. De valkuilen die klanten bij het kiezen van ramen voor hun huis tegenkomen, kunnen worden vermeden. Je hoeft alleen maar openhartig met je adviseur te praten”, zegt Mateusz Goldman. Hij is niet alleen een etalage verkoper. Het is iemand die aan alles denkt waar de koper vergeet aan te denken, iemand die weet hoe hij een bepaald raam moet “componeren” zodat het precies beantwoordt aan de behoeften van de huisgenoten, het karakter van de kamer en de eisen van de omgeving.