Barrièrevrij ontwerp – met OknoPlus

Enkele procenten van de menselijke bevolking zijn mensen met een handicap. In Nederland zijn dat er enkele miljoenen, van wie velen zich in een rolstoel voortbewegen. De Werelddag van personen met een handicap, die op 3 december wordt gevierd, is een goede gelegenheid om stil te staan bij hun problemen. Een daarvan is het afwerken en inrichten van een huis of flat zonder barrières. OknoPlus stelt oplossingen voor die dit mogelijk maken en het dagelijks functioneren van de gehandicapte gezinsleden vergemakkelijken.


Balkondeuren met lage drempel, lichte schuifraamconstructies, op afstand bedienbare rolluiken, praktische vingerafdruklezer in plaats van traditionele sloten – dit zijn voorbeelden van voorstellen van de firma OknoPlus, die het overwegen waard zijn bij het inrichten van een barrièrevrij huis. Maar één voor één…

Hoe groter de ruimte, hoe beter en comfortabeler

Bij het plannen van de indeling van een huis of flat voor iemand in een rolstoel, moet u bedenken dat het niet de moeite waard is onnodig veel kamers te maken. Hoe groter de ruimte, hoe minder drempels en deuren, hoe beter, want dat is comfortabeler. Laten we in plaats van een kamer met een keuken, kiezen voor een woonkamer met een keuken annex. Scheid badkamer en toilet niet – het is verstandiger ze in één interieur onder te brengen. Houd er ook rekening mee dat, om een rolstoel voor volwassenen relatief gemakkelijk te kunnen manoeuvreren, een vrije doorsnede van ongeveer anderhalve meter noodzakelijk is – dit is nodig om te kunnen draaien of in te kunnen schuiven. Zorg voor anti-slip vloeren in uw huis.

Brede deuren, schuiframen, lage drempels

Dit is een voor de hand liggende zaak, maar het is de moeite waard om het concreter te maken. De minimale deurbreedte in de woning van een persoon in een rolstoel is 90 cm, maar het is duidelijk dat een deurbreedte van 100 of bijvoorbeeld 110 het bewegingscomfort van deze persoon aanzienlijk zal verhogen. Voor het gemak van een gehandicapt gezinslid is het ook een goed idee om voor schuifdeuren te kiezen en alle drempels weg te werken of laagdrempelige oplossingen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor balkon- of terrasdeuren.

Voor flats met een balkon biedt OknoPlus laagdrempelige openslaande deuren. Dit is een moderne constructie waarbij de drempel slechts 2 cm hoog is, zodat hij vrij gemakkelijk met een rolstoel kan worden overgestoken.

Als optie voor een huis met een terras bevelen deskundigen momenteel Morlite Vision aan – een schuifbeglazing die, ondanks haar modieuze grote afmetingen, dankzij het gebruik van een innovatief beslag uiterst licht schuift – licht genoeg om geen problemen te veroorzaken voor mensen die zwak of niet helemaal lenig zijn.

Het steunmechanisme werkt zo dat het tijdens het openen de beweegbare vleugel enkele millimeters van het kozijn verwijdert, zodat deze gemakkelijk kan bewegen (op speciale sleden), en tijdens het sluiten zet het de vleugel weer op zijn plaats”, legt Mateusz Goldman, OknoPlus klantadviseur, uit.

Vergeet bij het bestellen van ramen en/of deuren voor drempelloze woningen niet te vermelden dat de handgrepen op een comfortabele hoogte moeten zitten voor een persoon in een rolstoel. Dit is ongeveer 100 cm van de vloer.

Op afstand bediende jaloezieën voor buitenramen

Naast gemakkelijk te openen ramen, brede deuren en lage drempels, die de verplaatsing door het huis vergemakkelijken, zijn ook veiligheidskenmerken en gebruiksgemak van belang. Externe rolluiken zijn hier een goed voorbeeld van. Om een persoon die niet volledig mobiel is in staat te stellen ze te openen of te sluiten zonder enige inspanning of lichamelijke inspanning, moet u investeren in de door OknoPlus aangeboden exemplaren, met een elektronisch bedieningssysteem. Met behulp van de afstandsbediening kan de gebruiker traploos de gewenste stand van de rolluiken kiezen of bijvoorbeeld het openen of sluiten ervan op een bepaald tijdstip programmeren. Er zijn geen krukken, hendels of snaren. Niets hoeft handmatig te worden gedaan.

Comfortabele opening van de voordeur

Het leven van alledag gemakkelijker maken voor gehandicapten bestaat uit vele “kleine dingen” die de valide mens misschien niet eens opmerkt. Een van die dingen is de gemakkelijke opening van de voordeur. Misschien hebt u verschillende sloten, verschillende sleutels en moet u telkens voor de deur naar het juiste slot zoeken, misschien hebt u een goede, inbraakveilige deur en één centrale sleutel voor het hele huis, of… misschien geeft u het gebruik van een sleutel op en opent u de deur met… uw wijsvinger. OknoPlus biedt met zijn product – de moderne, energiezuinige Alu STAR deur – precies zo’n optie. Het traditionele beveiligingssysteem (met een sleutel) kan worden vervangen of gelijktijdig worden gebruikt (bijvoorbeeld door verschillende leden van het huishouden – naar gelang van hun voorkeuren en behoeften) met een vingerafdruklezer. Dit is vooral belangrijk voor mensen die niet goed met de hand kunnen werken. Het aanraken van de lezer met een vinger is veel gemakkelijker dan het bedienen van een sleutel in een slot.