Ramen als element van interieurdesign – trends in 2021

De editie van ArchiDay – een branchebijeenkomst van architecten, binnenhuisarchitecten en ontwerpers, waarbij Izabela Tryba van OknoPlus sprak over trends in raambekleding en de rol van een modern raam in de binnenhuisarchitectuur – is dit jaar ten einde gelopen.

In de laatste twaalf jaar heeft er een revolutie plaatsgevonden. In het verleden fungeerde het raam in de hoofden van binnenhuisarchitecten niet als ontwerpelement. Het werd verondersteld zijn basistaak te vervullen – warmte, luchtdichtheid en comfort bij het schoonmaken bieden. Trouwens, er was niet veel keus. Er was slechts één “juiste” kleur plastic en standaardafmetingen (geen gekkigheid) of eventueel hout in een luxueuze optie – bijna onbetaalbaar voor de meeste gebruikers. Gelukkig gingen de raamfabrikanten op zoek naar technologische en ontwerpinnovaties, die de belangstelling trokken van klanten en binnenhuisarchitecten. Daardoor kunnen we het vandaag hebben over trends in raambekleding: modieuze kleuren, vormen en maten, moderne profielen, innovatief beslag, multifunctionele ruiten… Dit is wat OknoPlus aankondigt voor 2021…

Minimalisme, of… grote, functionele ramen “onzichtbaar” in het interieur

Sinds enkele jaren worden ramen steeds groter, hun functionaliteit en gebruikscomfort worden steeds beter en het ontwerp evolueert naar een elegant minimalisme dat perfect past in de dominante interieurstijlen van vandaag. Vandaar de steeds smallere profielen (110 mm in Reveal of Morlite tegenover de standaard 120 mm), zorgvuldig aan het oog onttrokken structurele elementen van de ramen (drempelloze oplossingen, verborgen scharnieren of onopvallende handgrepen), evenals vlakke, geïntegreerde centrale dichtingen, plus verborgen raamvleugels die eruitzien als vaste beglazing. Waar het om gaat is het aquariumeffect te bereiken – een grote glasplaat met een bijna onzichtbare rand om de grens tussen binnen en buiten te doen vervagen. Deze ruimten worden verondersteld in elkaar over te lopen, en wij worden verondersteld te genieten van het uitzicht van achter het raam, dat “het interieur bouwt”, en niet het raam te zien. Dit zijn perfecte oplossingen voor alle moderne arrangementen.

Multifunctionele beglazing en ramen die meer mogelijk maken in de binnenhuisinrichting

Ramen met actieve verwarmingsruiten (Innovatie van OknoPlus) worden steeds populairder. Dit is een voordeel dat u volledige vrijheid geeft bij het inrichten van het interieur. Als u voor een dergelijke optie kiest, kunt u afzien van het gebruik van radiatoren in een bepaalde ruimte, wat in veel gevallen zelfs rendabeler kan zijn dan andere oplossingen. Als u echter kiest voor een iets goedkopere variant van glas, en alleen de natuurlijke koude nivelleert, kunt u zonder angst tafels, banken, fauteuils of andere meubels ook dicht bij het raam plaatsen – er zal niet alleen een zeer goede lichtinval zijn, maar ook een aangename sfeer, niet verstoord door de kou van buiten. Dankzij dat hebben interieurontwerpers totale creatieve vrijheid. Bovendien geeft de moderne beglazing architecten de zekerheid dat de door hen geplande kleuren van de binnenhuisinrichting niet door het glas zullen worden vervalst of vervormd. Dit komt doordat het zonlicht dat door het raam valt zijn natuurlijke kleur behoudt, zodat het de optiek in het interieur niet verstoort.

Aluminium – design en ecologische ramen voor elk interieur

Het meest modieuze en luxueuze raam (hoewel betaalbaar – bij OknoPlus zelfs 40% goedkoper dan bij andere fabrikanten) is het aluminium raam, uiterst populair bij binnenhuisarchitecten, dat ook in de komende seizoenen zeker een hit zal blijven. Het past in elk decor, want het kan eruitzien als metaal of als hout. Het RAL-kleurenpalet en de fineerpatronen zijn enorm, en – iets waar architecten graag gebruik van maken – u kunt verschillende looks ontwerpen voor de binnen- en buitenkant van het raam, en ook de kleuren van afzonderlijke ramen in huis variëren, waarbij elk raam wordt aangepast aan het karakter van de kamer – geen grenzen. Afgezien van de designvoordelen, hebben aluminium ramen ook uitstekende technische parameters. Zij zijn warm, licht, statisch en vervormen niet, en wat het belangrijkste is, zij kunnen grootformaat structuren van vrijwel elke vorm maken. Dit is een echt gebied van mogelijkheden voor architecten.